Mita de 2 milioane de euro

Nu demult am avut o dezbatere cu Ştefan despre donaţia anunţată de Parlament ca iminentă şi având destinaţia Muntelui Athos. Era vorba de 200 000 € ce urmau a fi donaţi schiturilor româneşti de la Athos.

Am întâlnit mai multe persoane care au considerat acest gest ca fiind excesiv. Cel mai adesea aceste persoane se întrebau câtă asistenţă socială s-ar fi putut face cu acei bani în locul conservarii patrimoniului ortodox athonit.

Dar iată cum au trecut atâtea zile de la Revelion şi nimeni nu se întreabă ce s-ar fi putut face cu banii arşi pe artificiile din ţară. Doar în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti spectacolul de lumini a costat aproape jumătate de milion de euro. Doar dublul sumei care a revoltat anterior.

Agrişă mi-a atras atenţia asupra unei ştiri de la Antena 3 care ne lămureşte cu privire la costurile variilor circuri stradale.

Două pieţe bucureştene, două persoane mai presus decât concordia şi o singură naţiune ameţită de revelioane aprinse cu bani din buget.

Acum nu ne-am distrat cu banii din care puteau trăi mulţimi de pensionari, n-am ars banii care puteau îmbunatăţi Urgenţele medicale româneşti, ori şcolile, ori situaţia copiilor orfani. Nu am avut comportament antic sau medieval fericindu-ne de circul anesteziant al baronilor cu cravate roşii, portocalii sau albastre.

Nu, acum ne-am distrat. Ce bine că au fost artificii de aproape jumătate de milion de euro în pieţele bucureştene, în Sibiu dar şi în Focşani şi mai peste tot pe unde există vreun oraş! Doar era un eveniment irepetabil. De câte ori avem ocazia sa arătam Europei cum ştim să ardem euroii?

Simbolismul acestui gest: trăim în ţara în care identitatea, istoria, bătrânii, copii, cultura şi sănătatea nu au nici o şansă în faţa poftei de bairam.

Peste două milioane de euro, în două pieţe cu moft de preţiozitate…

Am spus că dacă aş avea unde pleca n-aş mai sta pe gânduri dar Agrişă mi-a amintit că fiind înainte de toate moşteni ai Cerurilor trebuie să ne comportăm ca cetăţeni cereşti cu viză de Europa.

Ştefan se întreba dacă Dumnezeu ia şpagă, Agrişă se întreabă dacă ştiu românii că au luat odată cu o şpagă de milioane de euro şi o ţeapă de Revelion?

Anunțuri

About Semiotikos

Agrişă e un ortodox care nu respiră. Gândeşte, nu mereu profund, uman dar e tributar inexistenţei sale calde. Îndulceşte aceste lucruri cu patima lui şi cu scăpările sale. Agrişă e interesat de tot ce se întâmplă în univers şi nu e capabil să şi potolească setea aceasta. Agrişă e acru...însă unora le plac agrişele.

Posted on 11 Ianuarie 2007, in asta-i culmea!, ortodocşi, politice. Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. E corect: discriminarea noastra ca Biserica este imensa si festivitatile au preponderenta in fata simtului religios, cultural, etnic. Sunt bucuros pentru ceea ce scrieti dv. si pentru modul ponderat al discutiilor cu care ati inceput sa va deprindeti din ce in ce mai mult. Ca sa fim respectati, domnii mei, trebuie sa impunem respect. Iar dv. impuneti respect, un respect care va creste, pe masura ce veti primi, pe cititorii dv., cu din ce in ce mai multa eleganta si constiinciozitate.

    Un an nou fericit si va purtam in atentia si in rugaciunile noastre!

    Parintele Dorin.

  2. Vă mulţumesc pentru urări şi pentru aprecieri.
    Pentru cei credincioşi este extrem de greu să apere ce au mai drag folosind moderaţia şi blândeţea. Totodată, indiferent de dificultate, acest lucru este obligatoriu pentru apologetica de azi.

  3. Cand te gandesti ce frumoase au fost variile circuri stradale; un neinitiat ar fi putut chiar sa se bucure, cu rasuflarea taiata, de «florile care ardeau pe cer»; din fericire pentru Biserica si vajnicii ei apologeti, artificiile nu dureaza niciodata mai mult de jumatate de ora, oricat de costisitoare ar fi si oricat de bine ar infratzi aceasta risipa pe carcotasii antibisericosi cu carcotasii clericalisti impotriva dusmanului comun, cititorul impresionist. On top of which, am obosit groaznic, iar maine iar am training despre regulatorul de turatie, ca sa nu mai mentionam ca am sa uit pe unde am trecut azi, ceea ce va naste o noua fobie… si gradul unora propriu de sobrietate este deja… de notorietate publica

  4. Calimero: Sper că a fost ok la training-ul despre regulatorul de turaţie, cerul este mereu frumos, unii au nevoie de artificii de milioane de euro. Pe de altă aprte, cât de uşor se supără lumea pe risipă, când banii se „risipesc” în investiţii istorice şi spirituale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: