Anul Nou pentru ortodocşi

Pare incredibil dar pentru ortodocşii practicanţi revelionul are semnificaţii mărunte.

Agrişă şi cu mine, fără a constitui o excepţie în comunitatea noastră, ne pregătim diferit pentru întâmpinarea zilei de 1 ianuarie.

Anul nou bisericesc are loc la 1 septembrie şi nu semnifică înnoirea anului ci reînceperea ciclului de închinare. Valorile noastre sunt ancorate în Cer şi ciudăţeniile noastre capătă sens doar când accepţi primatul lui Hristos în viaţă.

Pentru noi revelionul are imaginea ştearsă şi umbrită de excese de aceea încercând să nu sfidăm prietenii cărora le scapă convingerile noastre participăm la petrecere cu moderaţie si ne retragem discret după miezul nopţii.

De ce ne retragem după miezul nopţii?

Pentru că dimineată, la ora obişnuită, se slujeşte Sfânta Liturghie a Sfântul Vasile cel Mare. Acolo unde preotul îşi asumă puterea, la sfârşitul acesteia, se săvârşesc slujbele lui Vasile cel Mare, adică exorcismele.

Agrişă e de părere ca ar fi trebuit sa fiu discret fiindcă societatea tot mai înstrăinată de sacru va citi în loc de de cuvântul ” exorcisme” altul, anume „Tanacu” şi se va irita. Dar mie nu-mi pasă.

(Ne aducem fiecare de acasă crucea pe care să ne lege popa cu fată spre icoana Înfricoşatoarei Judecăţi 😉 )

Realitatea existenţei diavolului şi a lucrării sale în lume, departe de a fi concept medieval, este un concept a cărui acceptare sau respingere precizează profunzimea sau diletantismul cunoaşterii teologice creştine.

Întâi ianuarie începe pentru ortodocşii români cu exorcizarea răului din vieţile lor. La acest 1 ianuarie Europa primeşte simbolic în societatea ei şi apelul ortodocşilor români de a se exorciza a răului din măruntaiele sale.

Agrişă nu uită în nici un an să sublinieze continuitatea logică în sacralizarea lumii prin ciclul care debutează cu Postul Naşterii Domnului.

Ciclul căruia Agrişă i s-a făcut apostol este determinat de:

  • postirea şi curăţirea de patimi dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului;
  • adoraţia Naşterii Domnului, a coborârii Dumnezeului necuprins în limitarea cărnii pentru a restaura capacitatea îndumnezeitoare a firii umane;
  • celebrarea sacrificului Sfântului Arhidiacon Ştefan datorat excelenţei în trăirea duhovnicească;
  • binecuvântarea năzuinţelor tuturor, mireni sau laici, în viitorul an prin Te Deum-ul de An Nou;
  • exorcizarea lucrării diavoleşti din comunitatea creştină prin slujbele Sfântului Vasile de Anul Nou;
  • reaşezarea lumii în sacralitate prin sfinţirea apelor la Botezul Domnului şi sfinţirea intimă a credincioşilor prin pelerinajul sacru al sfinţirii caselor în care preotul externalizează slujirea din consacrarea bisericii în intimitatea fiecărei case de credincios.

Astfel participarea noastră la revelion are alte coordonate şi alte aşteptări iar strângerea noastră la biserică la ora 23 semnifică bucuria noastră specială.

Anunțuri

About Semiotikos

Agrişă e un ortodox care nu respiră. Gândeşte, nu mereu profund, uman dar e tributar inexistenţei sale calde. Îndulceşte aceste lucruri cu patima lui şi cu scăpările sale. Agrişă e interesat de tot ce se întâmplă în univers şi nu e capabil să şi potolească setea aceasta. Agrişă e acru...însă unora le plac agrişele.

Posted on 30 Decembrie 2006, in info, ortodocşi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: