Onor Timişoarei

Sunt 17 ani de când a fost împuşcat.

Moartea i-a fost mai aproape decât oricine, a scăpat în mod minunat selecţiei pentru crematoriu. Viaţa lui a fost în mâinile prietenei şi la dispoziţia celor pe care Dumnezeu i-a scos în calea ei.

Ce a contat atunci pentru el? Rockul, chefurile, colegii? Oare el ştie?

În zi de azi, îmbrăcat în reverendă, trece anonim pe lângă oameni care se bucură de libertatea câştigată şi prin sângele lui. Pentru ei a sărutat moartea pe gură.
Totuşi unii l-au întrebat acuzator unde a fost Biserica la Revoluţie.

Pe stradă. Ar putea să le spună, dar ar însemna un lung demers anticlericalist care ar duce la expunerea eroismului său.

Ori el evită acest lucru. Şi eroismul său continuă în asumarea învinuirilor care nu-i aparţin.

Într-atât încât sunt zeci de oameni care cred că-l cunosc dar nu ştiu că sub reverendă, în coasta lui, ca într-a Domnului său, se ascunde incredibilul adevăr.

Jertfa de sânge care a renăscut Biserica.

Onor Timişoarei în ’89 şi tinerilor care au renăscut libertatea.

Anunțuri

About Semiotikos

Agrişă e un ortodox care nu respiră. Gândeşte, nu mereu profund, uman dar e tributar inexistenţei sale calde. Îndulceşte aceste lucruri cu patima lui şi cu scăpările sale. Agrişă e interesat de tot ce se întâmplă în univers şi nu e capabil să şi potolească setea aceasta. Agrişă e acru...însă unora le plac agrişele.

Posted on 18 Decembrie 2006, in ortodocşi. Bookmark the permalink. 9 comentarii.

 1. Dar uşile catedralei cine le-a închis?

 2. Eu eram ocupat atunci, fugeam cu ăia după mine.
  Cel de care am scris nu fugea, sângera.
  Nu noi.

 3. Iată ce ştiau de cealaltă parte a străzii:
  http://www.infotim.ro/memorial89/articole/articole_files/..%5CArticole%5Cart001.18.htm

 4. Întotdeauna mi s-a părut caraghioasă denumirea „fabrica de lapte”…

  Cert e că cineva a închis uşile şi nu cred ca erau securiştii în civil. De fapt, la cum se unduia trestia în comunism, nu m-ar mira ca atitudinea clerului să fi fost „noi nu ne băgăm, să ne trăiască conducătorul oricare ar fi el”.

 5. Eu m-aş mira dacă n-ar fi cum spui.
  Am cunoscut un preot cu ani de puşcărie sub comunism, care a întrebat la vreme aceea de ce este bătut, pentru că el nu a făcut nimic rău. I-au răspuns: „Las’ bă că tre’ să aibă şi ai noştri loc de voi.”
  Mi-a spus respectivul preot: „Apoi am aflat că au fost numiţi preoţi care nu aveau nici o calitate ci doar erau unelte. Unii mai activează şi azi.”
  Deşi sunt un bun cunoscător al vieţii bisericeşti post-comuniste eu am fost mereu incapabil să-i identific dincolo de dubii pe cei la care făcea referire preotul prigonit. Bănuieli am în multe situaţii dar nu am confirmări.

  Referitor la uşile catedralei am auzit versiuni şi versiuni, unele evident aiurea pentru că nu se potriveau cu evenimentele.

  Acceptarea conducătorului statului este o doctrină bine fundamentată în ortodoxie. Aici este adevărata delimitare dintre ce este a Cesarului şi ce este a lui Dumnezeu.

  Ce bine că a instituit Hristos Biserica, altfel pe cine am da vina când ne vine?

 6. Plata taxelor e una şi sprijinirea activă a unui regim totalitar e alta. Nu-i cerea nimeni lui Teoctist să fie un Ioan Paul al II-lea, dar să se abţină de la dat limbi era chiar indicat.

  Aş fi exemplificat supunerea orbească a clerului ortodox în timpul comunismului cu telegrama de felicitare a patriarhului pentru inăbuşirea elementelor duşmănoase de la Timişoara, dar nu o găsesc nicicum…

 7. Sprijinirea activă?!
  Probabil că aşa se cheamă martirajul celor 2 000 de preoţi ortodocşi în temniţele comuniste.
  Uite un exemplu de limbi date de către ortodocşi comuniştilor:
  „Virgil Ierunca, care nu a fost la Piteşti, dar care-l citează abundent pe Bacu (“Fenomenul Piteşti”, Ed. Humanitas, 1990, pag. 38-39), aminteşte, într’o versiune asemănătoare, cum studenţii în teologie erau obligaţi să oficieze “slujbele negre” ordonate de torţionarul Eugen Ţurcanu, cu predilecţie de Învierea Domnului:
  “Textul liturghiei lui Ţurcanu era, bineînţeles, pornografic, parafrazând, în mod demoniac, textul original. Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu era numită “Marea Curvă”, Iisus “idiotul care a murit pe cruce”. Studentul în teologie căruia îi revenea rolul preotului era dezbrăcat în pielea goală, apoi acoperit cu un cearceaf mânjit cu fecale, de gât i se atârna un falus făcut din D.D.T., pâine şi săpun. În noaptea Învierii din 1950, deţinuţii în faza de reeducare de la Piteşti au fost obligaţi să treacă prin faţa unui atare “preot”, să sărute falusul şi să spună “Hristos a înviat!” ”
  Să-l acuzi pe Teoctist de vreun aport semnificativ e o idee deplasată fie şi numai pentru că din 1986 până în 1989 nu sunt decât trei ani din cei peste 40 de comunism.
  A asistat la demolarea a 27 de bisericii şi a ajutat la construcţia a mai mult de 100.
  A stimulat tipărirea de volume teologice în limba română, în aşa măsură încât a constituit nu doar un record naţional diacronic ci a şi depăşit cantitativ şi calitativ oricare ţară ortodoxă.
  În chestiunea interconfesională a dus cu mare curaj BOR în cea mai înaltă poziţie de colaborare cu Biserica Romano-Catolică, în care nu se află nici o naţiune ortodoxă.
  Convenabil şi interesant că s-a publicat în Scânteia singura referire la Patriarhie de mulţi ani, tocmai scrisoarea aceea.
  Poate fi uşor acuzat şi poate parea că avem dreptate. Dacă am fi fost în locul său cum am fi procedat?

 8. 1. Cine este cel despre care ati scris?
  2. Din pacate, trebuie sa facem o distinctie intre preotii din anii ’50, care au infundat puscariile, si unii preoti din ziua de astazi, care… se bucura poate prea mult de libertatile oferite de „democratie”.

 9. 1. Pare fictiune?
  2. De ce sa nu facem distinctia intre unii din anii ’50 care au distrus vieti turnand si unii din ziua de azi care „se bucura prea mult de libertatile oferite de „democratie””? Sa facem analogii pe categorii logice, ok?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: