Şi ca Bota alţii…

Azi am fost plecat, Agrişă mi-a spus că l-au prins pe Bota. Mâna cu 240 de km/h pe contrasens.

Dacă-i popă, Domnul i-o fi copilot.

Da’ nu i-a fost. De ce? Pentru ca Bota nici măcar popa nu-i. De preot ce să poţi spune?

Ca să fii popă trebuie să ai studii teologice şi să prosteşti, pe parcurs sau după. El nu le are. Aşa zice Arhiepiscopia Bucureştilor.

Bota ştie însă tipic. A slujit la Laura Stoica. Ştie să toarne vin pe colivă. Probabil că ştie canoane, Sfinţi Părinţi, condamnă ierarhi şi ecumenişti, tună şi fulgeră împotriva delăsării ascetice. Şi, tipic, scoate draci. Sigur există şi destui oameni care chair credc ă-i sunt recunoscători.

Dacă Patriarhia Romăna a spus că nu e preot în cadrul BOR, nu este. Îşi arogă calităţi pe care nu le are.

Până una alta:

  • nu primiţi la nici un serviciu religios vreun preot pe care nu l-aţi invitat;
  • dacă totuşi insistă să slujească şi preotul care vă este cunoscut admite asta faceţi cunoscut că nu veţi plăti decât preotul/ preoţii pe care l-aţi/i-ati invitat;
  • nu vă spovediţi la preoţi care nu sunt cunoscuţi de preoţii din parohia în care trăiesc;
  • nu daţi bani unui călugăr doar pentru că pretinde că e călugăr. Dacă totuşi vreţi să donaţi mănăstirii, cereţi nr de cont şi viraţi prin bancă sau trimiteţi banii direct la mănăstire prin poştă;
  • Dacă sunteţi în situaţia de a caza un preot care este necunoscut în zona în care locuiţi solicitaţi fără sfială prezentarea actelor de identitate, încercaţi să retineţi sau copiaţi seria.
  • refuzaţi participarea la orice slujbă de exorcism care nu îndeplineşte condiţii precum: săvârsirea slujbei de un duhovnic de vârstă venerabilă, ascetic, cunoscut, vieţuitor în mănăstire sau parohie recunoscută de Patriarhia Română. Dacă duhovnicul e tânăr chiar dacă pare plin de har, nu acceptaţi exorcismul.

Acestea sunt adresate credincioşilor ortodocşi. Nu sunt făcute cu altă autoritate decât cu cea a conformităţii cu doctrina, canoanele şi leguirile acceptate de BOR.
Toate cele de mai sus pot fi făcute cu politeţe şi bun simţ. Nu vă purtaţi de parcă aţi şti sigur că aveţi de a face cu un şarlatan. Puteţi neîndreptăţi un preot adevărat şi cinstit iar acest lucru înseamnă prigonire. Cei credincioşi ştiu ce înseamnă pentru suflet să prigoneşti un preot cinstit.

Anunțuri

About Semiotikos

Agrişă e un ortodox care nu respiră. Gândeşte, nu mereu profund, uman dar e tributar inexistenţei sale calde. Îndulceşte aceste lucruri cu patima lui şi cu scăpările sale. Agrişă e interesat de tot ce se întâmplă în univers şi nu e capabil să şi potolească setea aceasta. Agrişă e acru...însă unora le plac agrişele.

Posted on 16 Decembrie 2006, in ortodocşi. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: